Néhány, egyszerű linux shell parancs – 1. rendszer

Néhány, egyszerű linux shell parancs – 1. rendszer

Néhány egyszerű, a futó kernel, a rendszer állapota és az operációs rendszerrel kapcsolatos, gyakrabban használt parancsok ismertetése. A felsorolt parancsok nagy része minden UNIX és Linux rendszeren megtalálható, de több esetben az általunk általánosabban használ Debian alapú disztribúciókra vonatkozik (Debian, Linux Mint, Ubuntu).

Operációs rendszer és a linux kernelhez kapcsolható linux shell parancsok

uname -a ; uname -r

Az uname a futó kernellel kapcsolatos információkat adja vissza a számunkra. A -a opció minden adatok kiad, más opciókkal csak egyes részeit kérhetjük le a válasznak. Például a -r opció a kernel release-t adja vissza.

lsb_release -a

Az operációs rendszer, a linux disztribúcióval kapcsolatosan kérhetünk le információkat. A -a opcióval mindent megkapunk, a disztribúció nevét, leírását, release számát, kódnevét.

uptime ; who ; w

Az uptime paranccsal megkapjuk az aktuális időt, az utolsó újraindulás óta eltelt időt, a belépett felhasználók számát, és a szerver terhelési értékét – szerver load-ot. A who parancs listázza a linuxba belépett felhasználókat, kiegészítő információkkal: tty, honnan lépett be, mikor és a rendszere gyakorolt hatását. A w parancs a két parancs egyesítése, mint az uptime, mind a felhasználókat listázza.

hostname ; hostname -f ; hostname -i

A hostname shell parancs a futó linux hálózati azonosítóit kérhetjük le. Így opció nélkül a szerver nevét kapjuk, -f opcióval a teljes hosztnevet (FQDN – fully qualified domain name), -i opció pedig az IP címet adja vissza.

man hier

A man a linux manual, tehát a linux súgó elérése. A man hier parancs esetén megkapjuk az operációs rendszerünk fájlrendszer felépítésének az ismertetését.

last reboot ; last -30 ; last -10 root

Egy linux rendszergazda egyik gyakran használt parancsa a last. Segítségével a linux rendszer által (általában binárisan) tárolt hozzáférési naplókból kilistázza a kért eredményeket. A last reboot parancs csak a legutóbbi újraindítás időpontját adja meg, a -30 opcióval a legutóbbi 30 belépés felhasználó nevét, forrását és időpontját listázza. Míg a -10 root opcióval a rendszergazda utolsó 10 belépését kapjuk.

A Linuxot futtató gép hardware-éhez kapcsolódó parancsok

dmesg ; dmesg | tail

Egy debug üzenet az operációs rendszer indulásával, majd később a kernel üzenetei számára. A linux parancs hatására megkapjuk az indulás során felismert hardware eszközöket, a hozzájuk társított kernel modulok, az egyéb betöltött modulok betöltését, az esetleges válaszukat. Megtalálhatjuk a hardware eszközök paramétereit.

cat /proc/cpuinfo ; cat /proc/meminfo ; free -m

A /proc könyvtár alatt futás idejű információkat találunk, különböző struktúrában kaphatunk a rendszer teljesítményére vonatkozó információkat.

Ez egyik ilyen a /proc/cpuinfo, ami egy statikus érték, a CPU adatait jeleníti meg a fizikai és ht alapján megfelelő mennyiségben. A /proc/meminfo fájlban a memória foglaltság pillanatnyi adatait találjuk.

A memória foglaltság másik, a linux rendszergazdák számára is jobban használható formája a free, ami a -m opcióval MB-ban mutatja a memória foglaltsági adatokat.

lspci ; lspci -tv
lsusb ; lsusb -tv

Az lspci linux parancs hardware, az alaplaphoz kapcsoló, a pci buszon kapcsolódó eszközök, elemek listája. Itt láthatjuk az USB, PCI, ISA bridge, USB, VGA, Ethernet adapterek adatait. A -v opcióval (akár többszörös használattal)  tudhatunk egyre részletesebb adatokat, a -t opció fa sturktúrában tárja elénk az alaplap kapcsolatait.

Az lsusb linux parancs az lspci-hez hasonlóan az USB device-okról szolgáhat információval.

dmidecode

Szintén óriási segítség a rendszergazdának a dmidecode parancs, amely a BIOS-ból kapott információkat tárja elénk, így kaphatunk részletes információt a hardware eszközről, amin a linux operációs rendszerünk fut. Például szerver esetén egy linux rendszergazda távoli eléréssel ki meg tudja a szerver gyártóját, a szerver típusát, széria számát olvasni, ami például garanciális ügyintézéshez nagyon jól jöhet. Hasonlóan néz ki egy ilyen rész:

System Information
   Manufacturer: HP
   Product Name: ProLiant DL380 G4
   Version: Not Specified
   Serial Number: GB8888L68V 
   UUID: 33373132-3933-444-333-33394C777856
   Wake-up Type: Power Switch

No Comments.

Leave a Reply