Debian, Ubuntu, Linux Mint egér, touchpad fagyás, aktiválás

Debian, Ubuntu, Linux Mint egér, touchpad fagyás, aktiválás

Bizonyos esetekben, hosszú távú bekapcsolt állapotnál megtörténik, hogy a Debian alapú rendszereknél megszűnik az egér, így a touchpad használat is. Ilyenkor újra kell indítani az egér működését.

Amennyiben tudunk a grafikus felületen terminált indítani, akkor tegyük meg és lépjünk át root felhasználóba, vagy például a Ctrl-Alt-F1-gyel beléphetünk a consolos felületre és ott lépünk át rendszergazda felhasználónak.

A logok között ehhez hasonló bejegyzéseket találhatunk, mikor ez történik:

Jun  9 15:38:23 delle6510 kernel: [ 4939.006198] psmouse.c: DualPoint TouchPad at isa0060/serio1/input0 lost sync at byte 1
Jun  9 15:38:23 delle6510 kernel: [ 4939.012220] psmouse.c: DualPoint TouchPad at isa0060/serio1/input0 - driver resynched.

A megoldás lehet a gép, a linux rendszer újraindítása, de a futó rendszer mellett is megoldhatjuk. Egy lehetséges megoldás, hogy Alt-F2 hatására a futtatunk egy terminált, pl. a gnome-terminal parancsot. A terminálban sudo su – paranccsal root felhasználóba váltunk. És a kernel psmouse modulját kell újra betöltetnünk.

rmmod psmouse
modprobe psmouse

A parancsok hatására először töröljük a psmouse kernel modult, majd újra betöltjük azt. Ezzel újra működik a egér és a touchpad a debian alapú rendszerünk alatt. Tudtommal ez a megoldás Debian mellett Ubuntu és Linux Mint esetén is működik. Illetve más linux rendszereknél is használható a megfelelő elnevezésű mouse module használatával .

No Comments.

Leave a Reply