Hogyan tudom a root leveleit több címzetthez irányítani?

Hogyan tudom a root leveleit több címzetthez irányítani?

Linux szerver üzemeltetéskor gyakran elvárás, hogy több címzett is megkaphassa a linux szerveren keletkező, a root felhasználónak címzett leveleket.

Ennek a megvalósítása is több módon lehetséges. Az egyik, hogy egy email címre küldjük a levelet, és onnan továbbítjuk a szükséges címzetteknek. A másik lehetőség, hogy rögtön több címzett felé továbbítjuk.

Mi a második módszert javasoljuk, jobban követhető, és egy helyen adminisztrálható a hozzáférés ezekhez a levelekhez. A módszer alapjai egyébként ugyanazok.

A root felhasználó (a linux felhasználók) leveleinek adminisztrálása

A root felhasználó (a linux felhasználók) leveleinek adminisztrálása a /etc/aliases fájlon keresztül történik. Itt adhatjuk meg, hogy a helyi felhasználó leveleit melyik másik helyi felhasználó kapja meg, illetve, milyen külső email címre legyenek továbítva. Ebben a fájlban adható meg, ha több címzettet állítunk be:

# The "\root" will make sure that email is also delivered to the
# root-account, but also forwared to the user "joe".

root:   joe, support@example.com
joe:    support-joe@example.hu

Ilyen formában adhatjuk meg. Tehát a több címzettet vesszővel elválasztott felsorolásként. A helyi felhasználót csak a felhasználói névvel azonosítjuk, egyébként a külső helyre kiküldéshez email címet adunk meg.

 

No Comments.

Leave a Reply