Felhasználói szintű kvóta, diszk kvóta

Felhasználói szintű kvóta, diszk kvóta

Osztott rendszereken, vagy épp a fontos rendszerünk megóvása érdekében igény merülhet fel, hogy kordában tartsuk a rendszer erőforrásait. Ilyen kvóta igény lehet pl. hogy a rendszerhez tartozó diszkből egy-egy felhasználó mennyit használhat fel.

Ezt a korlátozás linux operációs rendszeren megtehetjük a diszk, a fájlrendszer, vagy például egy felhasználóhoz kötötten.

Felhasználói szintű kvóta

Most alapvetően a felhasználó szintű kvóta beállításával akarunk röviden foglalkozni.

Installáljuk a quota csomagot, amit általában a legtöbb linuxon így neveznek. Ez a csomag a “disk quota management tools” név alatt fut.

Amint installáljuk a csomagot, lehetőségünk van, hogy beállítsuk felhasználónként ennek a használatát. Ehhez be kell állítanunk a fájlrendszerhez a quota menedzsmentet, az usrquota opciót pl. a /etc/fstab-ban:

/dev/sdc1    /home    ext3    defaults, usrquota    1 2

Ez azt jelenti, hogy a /home fájlrendszeren a felhasználók csak az általunk beállított szintig képesek helyet foglalni. A “mount -o remount /home”, tehát a fájlrendszer opciók beállításáról nem felejtkezzünk el, vagy csak az újraindítást követően jut érvényre.

Felhasználói szintű kvóta adatbázisának beállítása

Létre kell hozunk az induló adatbázist, ami tartalmazza a személyre szabott értékeket:

quotacheck -cu /home

Vagy amennyiben már korábban be lett állítva a felhasználói kvóta és csak ellenőrizni akarjuk az állapotát, megnézhetjük az összes kvótázott partíció esetén hogy áll a foglaltság, vagy beállítjuk azt:

quotacheck -avu

Kvóta menedzsment, felhasználói kvóta módosítás

A későbbiekben az egyik fontos parancs a “edquota” parancs lesz, ennek a segítségével tudjuk állítani a felhasználói kvóta paramétereket. Példának lássuk a web18 felhasználó kvóta paramétereit:

edquota web18

Az érintett fájlrendszerenként a soft és a hard értékeket állíthatjuk be a block és inode által meghatározott formában.

A hard limit az az érték, amelyet nem engedünk átlépni, míg a soft limitet bizonyos ideig hagyjuk használni. a soft határ átlépésének időtartama az “edquota -t” opcióval kérdezhető le.

 

 

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.