Nagios – rendszer felügyeleti eszközök

Nagios – rendszer felügyeleti eszközök

A Nagios informatikai infrastruktúra monitorozó, IT rendszer felügyeleti alkalmazás. Széles körben alkalmazott, kedvelt felügyeleti rendszer. Egyszerűen készíthetők hozzá a speciális igényeinknek megfelelő monitorozó szkriptek, de természetesen számos kész szkript is letölthető hozzá.

Alapvetően UNIX vagy Linux operációs rendszerre telepíthetjük a Nagios alap rendszerét, amely pl. apache webszerver kiszolgálóval egy webes felületen elérhető grafikus felület kapunk, amely a színes megjelenítésének köszönhetően azonnal információval szolgál probléma esetén.

A nagyon rugalmasan konfigurálható nagios segítségével több állapotot, státusz állíthatunk be az alapvetően szerverek működéséhez, valamint szolgáltatások rendelkezésre állásához készített eszközzel.

Az igényeinknek megfelelően különböző felhasználói, felhasználó csoport szintű, szerver, alkalmazás, és szolgáltatás szinten állíthatunk be riasztás, vagy csak figyelmeztetést. Az értesítést kikapcsolhatjuk elemenként, lehet csak a grafikus felületen látszódó, de email-ben és sms-ben is kaphatunk figyelmeztetést.

A Nagios email, sms riasztási megoldásai

A Nagios rendszerünk alapvetően az emailben való riasztáshoz szolgál támogatással. Több felkérést kaptunk már, hogy bizonyos események bekövetkezte esetén sms riasztás is történjen. Ezzel a megoldással ügyfeleink részére növelni tudjuk a rendszer biztonságot azáltal, hogy hamarabb észlelhetők bizonyos problémák.

A Nagios is rengetek plugint és kiegészítőt kapott az évek során. Így többféle grafikus megoldás is létezik, amellyel a korábbi változásokat, trendeket tudjuk figyelni, és következtetéseket levonni. Gyakorlatilag egy mrtg, munin funkcionalitást kap, hogy párat említsek: pnp4nagios, n2rdd, nagiosgraph.

Nagios konfigurálás

A nagios konfigurálás megkönnyítésére készültek a konfigurálást segítő alkalmazások is. Az egyik ilyen az nconf nevezetű php-ban készített webes nagios konfigurátor. Egy böngésző ablakban tudjuk könnyedén összeállítani a szerverek és a  hozzájuk tartozó szolgáltatásokat.

 

Comments are closed.