Webáruház 8 napos elállási jog ismertetése

Webáruház 8 napos elállási jog ismertetése

Mint talán már közismert, a webáruházban vásárláshoz, mint egy fajta “a távollevők között kötött szerződésekről” a 17/1999. (II. 5.) Korm. rendelet gondoskodik, a fogyasztóvédelem maradéktalan betartásával, az EU szabályoknak való megfelelés érdekében.

A gyakorlatban azt jelenti, hogy ha valaki webáruházban vásárol, az a kézhezvételtől számítva – ekkor tudja ugyanis csak kézbe venni és megvizsgálni a terméket – 8 munkanapig még elállhat a vásárlástól. A gyakorlatban 8 munkanapja van, hogy jelezze elállási szándékát, nem kell a 8 napon belül visszajuttatnia a termékek a webáruházhoz.

A törvény teljes szövege itt megtalálható: http://net.jogtar.hu/jr/gen/hjegy_doc.cgi?docid=99900017.kor

Webáruház tulajdonosoknak

Nagyon fontos, hogy pontosan tájékoztassuk a vásárlókat a 8 napos elállási jogukról, ugyanis elégtelen tájékoztatás esetén ez a jog 3 hónapra is kitolódhat. Ha a szállítás külön tételként szerepel a költségekben, akkor elállás esetén azt nem kell visszatéríteni a vevőnek. Valamint, ha nem helyettesítő termék küldésével oldódik meg az elállási jog gyakorlása, akkor a visszaszállítás költségét is vevőnek kell állnia.

Mindenképp óvakodnunk kell azonban az elállási jog gyakorlásának mindenféle a törvénnyel össze nem egyeztethető akadályozásától.

Vásárlók számára

Természetesen a megvásárolt terméktől függően, de általánosan is célszerű megfontoltan vásárolni. Figyeljünk oda, hogy ezen szabályok betartását csak a magyar cégeken, vállalkozásokon tudják kellő módon biztosítani. Amennyiben nem Magyarországi székhelyű cégtől, webáruháztól vásárolunk, eleshetünk ettől a garanciától.

Érdemes a kiszemelt terméket valahol megismerni, megvizsgálni, előzetesen tájékozódni a megfelelőségéről, majd csak ezt követően megrendelni az esetlegesen kedvezőbb ár miatt egy webáruházból.

Lehetőség szerint utánvételes szállítást kérjünk, vagy személyesen vegyük át a terméket. Valamint átvételkor igyekezzünk helyben megbizonyosodni a csomagolás sértetlenségéről, lehetőség szerint a termék helyes működéséről, minőségéről. Amennyiben bármilyen aggály merül fel, akkor a legegyszerűbben ekkor küldhetjük vissza terméket.

Amennyiben mégis élni kívánunk az elállási jogunkkal, tisztában kell lennünk vele, hogy 8 munkanap áll a rendelkezésünkre az elállási jog gyakorlásának bejelentésére. Majd ezt követően a saját költségünkön kell visszajuttatni a terméket a vásárlás helyére, hogy visszakapjuk a vásárlásunk árát.

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.