Neurológia

Neurológia információk

Jelenleg nem lehet neurológiai vizsgálatra jelentkezni.

Neurológia (Ideggyógyászat)

A neurológia, avagy az ideggyógyászat, az orvostudomány egyik ága, amely az idegrendszer szervi, vagy működésbeli zavarainak a kivizsgálásával foglalkozik.

Neurológia meghatározása

Neurology picA neurológia más néven ideggyógyászat az idegrendszer szervi (organikus) megbetegedéseinek diagnózisával és kezelésével foglalkozó orvosi szakma. A neurológiai betegségek okukat és tüneteiket tekintve igen sokfélék lehetnek. A panaszok között leggyakoribbak a különböző jellegű zsibbadások, bénulások, látászavarok, szédülés, egyensúly és mozgáskoordinációs zavarok, fájdalomszindrómák, görcsök, eszméletvesztések, a gondolkodás zavarai mellett emlékezési problémák lehetnek. Közismert betegség pl. az agyvérzés és az epilepsziás görcs.

Az ideggyógyászat, neurológia betegségcsoportjai

Eszméletvesztéses rosszullétek, epilepszia. Mozgászavarok, mint pl. Parkinson-kór. Idegrendszeri gyulladásos betegségek, pl. agyhártyagyulladás, agyvelőgyulladás, gerincvelő gyulladása. Immunológiai eredetű kórképek, pl. Sclerosis multiplex. Az agyi keringés zavarai, pl. stroke (szélütés), múló agyi vérellátási zavarok, az agyi és az agyhoz vezető nyaki erek elzáródása, érszűkületek. Az idegrendszer fejlődési rendellenességei és következményeik. Szellemi leépüléssel járó betegségek, (demenciák) pl. Alzheimer-kór, agyvízkeringési zavarok. Fájdalomszindrómák, pl. fejfájás, idegzsábák. Perifériás idegrendszeri betegségek, mint pl. ideggyulladás, arcidegbénulás, gerinc eredetű kórképek, lumbago, ischias. Idegrendszeri sérülések, pl. gerinc és koponya traumák, törések. Anyagcsere-betegségek neurológiai szövődményei, pl. cukorbetegség, máj- és vesebetegségek, hormonális zavarok.