Openssh figyelés több porton

Openssh figyelés több porton

Felmerülhet a szükség, hogy az sshd több porton is figyeljen. Ennek a beállítása az sshd_config fájlban található, ami linux rendszerenként eltérő helyen találunk meg, pl. Debian rendszereken a /etc/ssh/sshd_config ssh konfigurációs fájlban.

Egy példa az sshd_config fájlban, hogyan tudjuk beállítani, hogy az sshd több tcp porton is figyelje a csatlakozást.

# What ports, IPs and protocols we listen for
 Port 22
 Port 8897
# Use these options to restrict which interfaces/protocols sshd will bind to
#ListenAddress ::
ListenAddress 127.0.0.32

Az informatikai biztonsággal és az internetről jövő támadásoknak kitett szerverek esetén alapvetően a szerver hozzáférés, így az ssh hozzáférés biztonsága egy fontos szempont. Az esetek egy jelentős részében az sshd hozzáférést kényelmi szempontból a default, 22/tcp porton marad. Amennyiben túl sok támadás éri a szolgáltatást, akkor merül fel ennek a portnak a módosítása. A mi javaslatunk szerint ennek kellene az első biztonsági lépésnek lennie.

Openssh port módosítás, több ssh port beállítás

A fenti példa alapján láthatjuk, hogy ha csak egy “Port” opció létezik, akkor ott a 22-es port számot kell csak módosítani az általunk kiválasztott port számra. Célszerű a hibák elkerülése érdekében először második portként beállítani az újat, lepróbálni, majd ha rendben működik, csak ezt követően vegyük ki a default 22-es portot.

A változások érvényre juttatásához az sshd szolgáltatást újra kell indítani.

 

 

Comments are closed, but trackbacks and pingbacks are open.