OpenSUSE 13.2 suse linux megjelenés

OpenSUSE 13.2 suse linux megjelenés

Az openSUSE hagyományosan a nagyvállalati szintű támogatással rendelkező SUSE Linux előszobája, itt mutatkoznak be először azok a technológiák és komponensek, amelyek később kiforrott és alaposan kitesztelt formában bekerülnek az Enterprise kiadásba.

Egy év elteltével, menetrend szerint frissült az openSUSE, megérkezett a 13.2-es verzió. Ez az első kiadás azóta, hogy az openSUSE közösség átalakította volna a fejlesztési modellt: az új doktrína szerint fejlesztés közben sokkal kiterjedtebb a tesztelés, amelynek eredményeképp a “stabilizációs fázis” jelentősen rövidíthető. Az érvelés szerint ezzel a módszerrel a fejlődés és a stabilitás jobban egyensúlyba hozható, úgy kerülhetnek bele új komponensek a disztribúcióba, hogy azok nem veszélyeztetik a megbízhatóságot.

OpenSuse 13.2 Desktop környezetek egész sora

Az új verzió az augusztus elején megjelent 3.16-os kernelre épül. Alapértelmezett desktop környezete a KDE 4.14, az openSUSE 13.2 része az ígéret szerint atomstabil, hosszú távú támogatást élvező (LTS) 4.11.2 Plasma Workspace, valamint a 4.14.2 friss alkalmazásai. Ebben a médiafeldolgozó alkalmazások mind a Gstreamer keretrendszerre épülnek, amely a fejlesztők szerint a függőségekkel kapcsolatos problémákat hivatott csökkenteni. Elérhető persze a GNOME is, mégpedig a 3.14-es verzió, amely főleg a nagy képsűrűségű megjelenítők és a multi-touch érintőkijelzők támogatása terén hoz újdonságokat.

A régebbi, lassabb gépek tulajdonosai, illetve a klasszikus kinézetű felhasználói felületek rajongói kedvéért elérhető MATE 1.8-cal is az openSUSE 13.2, A MATE a GNOME 2 leszármazottja, azok kezdték el fejleszteni, akik nem értettek egyet az asztali környezet által vett új iránnyal, és használni is azoknak érdemes, akik könnyes szemmel gondolnak vissza a GNOME 2-re. Van továbbá XFCE (4.10), LXDE (0.55), Enlightenment 19 (0.19.0) és Awesome (3.4.15), a változatosság kedvéért.

Az új OpenSuse 13.2 szebb és kényelmesebb

A szoftver kinézetét alaposan átszabták az új openSUSE designelvek mentén, ez nem csak az asztali környezetekre vonatkozik, hanem a telepítőre és a bootloaderre is például. A korábbi élénkzöld színeket egy sötétebb árnyalat váltotta, ami modern külsőt ad az openSUSE 13.2-nek. A telepítőt, ha már szóba került, rendesen leegyszerűsítették a fejlesztők: az ígéret szerint a folyamat során még kevesebb kérdést tesz fel a rendszer, az automatikus ajánlások is “okosabbak” lettek, a konfigurációs lehetőségek is áttekinthetőbbek. Bekerült néhány olyan eszköz, amely az adminokat segíti, például az AppArmorhoz a Profile Management Tool, vagy a Snapperhez a YaST-modul.

A Linux-disztribúciókban megszokott nyílt forrású alkalmazások is jelen vannak természetesen, LibreOffice-ból a 4.3.2.2 található meg az új openSUSE-ban, Firefoxból a 33-as verziót kapta meg, a zenelejátszó az Amarok 2.8, a képnézegető a KDE-féle gwenview. A disztribúció alapértelmezett fájlrendszere hagyomány szerint a Btrfs, de természetesen lehetőség van ext4 vagy más rendszer használatára is – ez a Linux egyik nagy előnye, a felhasználó maga választhatja ki a számára szimpatikus “keveréket”.

Az openSUSE 13.2 tartalmazza a szokásos virtualizációs megoldások mellett tartalmazza az LXC (1.0.6) és a Docker (1.2) konténeres virtualizációt is, utóbbihoz elérhetők az openSUSE 13.2 lemezképek is a Docker Hubban. A fejlesztők számára a KDevelop 4.7 integrált fejlesztői környezetet ajánlja elsősorban az openSUSE közössége, amely a C++ mellett PHP, Python és más nyelvek számára is tartalmazza a szükséges plugineket. Emellett megtalálható a disztribúcióban a Qt Creator két ízben is (Qt4 és Qt5 számára), valamint a GNOME kedvelői számára az Anjuta DevStudio 3.14. A Ruby (2.1.3), Python (2.7.8 és 3.4.1), a PHP (5.6.1), a Perl (5.20) is frissült az új openSUSE-ben.

Az Opensuse 13.2 változat letölthetése, frissítése

Az openSUSE 13.2 32 és 64 bites változatban egyaránt elérhető x86 és ARM processzoros gépekre. A teljes telepítő egy DVD-nyi (4,7 GB), de létezik egy pár tíz megabájtos, hálózaton keresztül telepítő verzió is, a kíváncsiak pedig GNOME és KDE felületű “live image-et” is kipróbálhatnak mindenféle kockázat nélkül. A korábbi verziókat futtató felhasználók ezen a linken kapnak tanácsokat az upgrade-hez, A disztribúció újdonságairól részletesen a kiadási jegyzékből lehet tájékozódni.

 

A bejegyzés alapja: http://www.hwsw.hu/hirek/53119/opensuse-linux-13-2-nyilt-forras.html

 

 

No Comments.

Leave a Reply