Ubuntu 14.10 ubuntu linux Utopic Unicorn megjelenés

Ubuntu 14.10 ubuntu linux Utopic Unicorn megjelenés

Az Utopic Unicorn csak egy “sima” Ubuntu, nem pedig Long Term Support disztribúció, mint a tavasszal kiadott 14.04. Ennek ellenére nem tartalmaz felforgató újdonságokat, inkább a korábban már kijelölt irányban megy tovább és csiszolgatja a koncepciót.

Az Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn ubuntu linux desktop bemutatása

A disztribúció alapja a 3.16-os kernel, amelyet augusztusban véglegesített a fejlesztői közösség. Ez a rendszermag elsősorban hardvertámogatás terén lépett nagyot előre a korábbiakhoz képest, így ha valakinek problémája akadt az Ubuntu14.04-gyel a gépén, érdemes lehet egy próbát tennie a Unicornnal. A 3.16-os mag az ARM utasításkészlet-architektúrára épülő rendszerek kezelése terén is hoz fontos újdonságokat, így akik ARM vagy POWER8 szerverükön szeretnének Ubuntut futtatni, a 14.10-zel érdemes próbálkozniuk. Az IBM új POWER8 gépen az Ubuntu az egyetlen támogatott kereskedelmi Linux-disztribúció.

 

A desktop-felhasználók számára jó hír, hogy az Unicornban található Unityben sok hibát kijavítottak és végre felkészítették a nagy pixelsűrűségű kijelzők támogatására. A disztribúcióban természetesen frissültek a szabad és nyílt szoftverek, Firefoxból a 33-as, Chromuimból a 38-as található az Ubuntu 14.10-ben, a Gtk-ból a 3.12-es kiadást, a Qt-ból pedig az 5.3-ast építették be a karbantartók. A LibreOffice nyílt forrású és szabad irodai szoftverkörnyezetnek a 4.3-as verziója került be a Unicornba, ennek szinte minden komponense (Writer, Calc, Impress) tartalmaz fontos újdonságokat.

Az Ubuntu 14.10-ben mutatkozik be az Ubuntu Developer Tools Centre, amely a fejlesztőknek kíván segítséget nyújtani a nekik szükséges eszközök telepítésében. Az elgondolás azt a problémát próbálja meg orvosolni, amikor egy fejlesztői eszközkészlet használatba vételéhez számos különféle komponenst kell feltenni, illetve a függőségekről gondoskodni, a Developer Tools Centre parancssoros eszköz ezt a terhet veszi le a felhasználók válláról. Egyelőre az Androidra történő fejlesztéshez szükséges komponenseket lehet egyetlen paranccsal telepíteni, de a funkcionalitást folyamatosan fejlesztik, hamarosan jön a Go és a Dart támogatása is.

A sokat nyomtató felhasználók biztosan nagy megelégedéssel veszik birtokba az IPP Everywhere-t, amely automatikusan azonosítja és konfigurálja a hálózaton és USB-n elérhető nyomtatókat anélkül, hogy ehhez külön szoftvereket, drivereket vagy egyebeket kellene telepíteni.

Az Ubuntu 14.10 Utopic Unicorn ubuntu linux server, cloud bemutatása

Ami a szerverváltozatot illeti, a Canonical az OpenStack felhőplatform Juno verzióját említi elsőként, mint figyelemre méltó újdonságot – a tavasszal kiadott 14.04-ben még az Icehouse kódnevű verzió volt megtalálható.

Bekerült az Unicornba a Canonical két saját fejlesztésű eszközének, a MAAS-nak a bétája és a juju legfrissebb stabil kiadása is. A MAAS (Metal as a Service) az Ubuntu provisioning eszköze, amellyel a privát felhő erőforrásait lehet kiosztani (most már támogatott a Windows/Hyper-V, CentOS és OpenSUSE is), a Jujuval pedig komplett szolgáltatások telepíthetőek és indíthatóak saját vagy bérelt infrastruktúrán, előre elkészített konfigurációs fájlokból, gyakorlatilag percek alatt. A Jujut immár három éve fejlesztik, és mára támogatja a jelentősebb felhős architektúrákat és szoftverkombinációkat (például OpenStack Hadoop). Az új Juju is kezeli már a Windowst, vagyis igazi keresztplatformos eszközzé vált, és immár GUI-ból állítható be, melyik feladat melyik fizikai szerverre kerüljön. A fejlesztők szerint a Juju sebességén is sokat javítottak, a “bootstrap” folyamat például bő fele annyi időt vesz igénybe mint korábban.

Megjelent a Unicornban a CloudFoundry is, amellyel nyílt forrású platformszolgáltatás építhető Java, Ruby, Python, PHP, Scala és Node.js kódok alá. A CloundFoundry olyan szolgáltatásokat kínál ezen alkalmazások számára mint az adatbázis (MySQL, vFabric Postgres és MongoDB), valamint az üzenetkezelés (RabbitMQ).  A CloudFoundry az EMC érdekeltségébe tartozó Pivotalhoz kötődik, de Apache 2.0 alatt elérhető a forrása és így talált magának utat az Ubuntu 14.10-be is. A konténeralapú virtualizáció két prominens képviselője, az LXC és a Docker is része az Ubuntunak, mindkét komponens frissült, LXC-ből az 1.1-es, Dockerből az 1.2-es verzió került be a disztribúcióba.

Az új Ubuntu szokás szerint letölthető a projekt weboldaláról, illetve bittorenten keresztül, 14.04-ről pedig az Update Manager segítségével frissíthető. Az Utopic Unicorn újdonságairól részletesebben a cég oldalán lehet olvasni (desktop, szerver, cloud újdonságok), és persze a kiadási jegyzéket is érdemes lehet átfutni.

 

A bejegyzés alapja: http://www.hwsw.hu/hirek/53063/ubuntu-linux-14-10-utopic-uniorn-szerver-cloud-juju-maas-cloudfoundry-virtualizacio.html

No Comments.

Leave a Reply