Linux Mint 17 Qiana megjelenés, új linux verzió

Linux Mint 17 Qiana megjelenés, új linux verzió

A Linux Mint 17-es verziója jelent meg a hétvégén Qiana néven, elkészült és már le is tölthető a Linux Mint legújabb kiadása. A 17-es verziószámot viselő változat LTS, azaz hosszú távú támogatásban részesül, egészen 2019-ig lesznek hozzá frissítések.

Az Ubuntuból sokan ábrándultak ki, amikor meglátták és kipróbálták a Unity felületet, számukra lehet vonzó a Mint, amely MATE és Cinnamon asztali környezettel érhető el, ezek sokkal közelebb állnak a klasszikus desktopok kinézetéhez és viselkedéséhez, mint a Unity. Sok közösségi disztribúcióval ellentétben a Mint emellett tartalmaz tulajdonosi szoftvereket is, a karbantartói közösség a használhatóságot a szabad szoftveres elvek elé helyezte, ennek eredményeképp a Mint rögtön telepítés után, mindenféle frissítések és utólagos komponensek letöltése nélkül képes például Adobe Flash tartalmat megjeleníteni.

Az új Mint kétféle ízben érhető el, egyik alapértelmezett asztali környezete a MATE 1.8, a másiké pedig a Cinnamon 2.2. A MATE a GNOME 2 leszármazottja, azok kezdték el fejleszteni, akik nem értettek egyet a népszerű asztali környezet által vett új iránnyal, és használni is azoknak érdemes, akik könnyes szemmel gondolnak vissza a GNOME 2-re. A MATE legfrissebb verziója az 1.8, ez idén márciusban jelent meg, legfontosabb újdonságairól itt lehet olvasni. A Cinnamon pedig egy GNOME Shell leszármazott, amelyet kimondottan a Minthez fejlesztenek, a 2.2-es verziója áprilisban érkezett, a megjelenés kapcsán született blogbejegyzés az újdonságok bemutatásával itt található.

A Linux Mint 17 Qiana újdonságai

A Mint 17 legnagyobb dobása a fejlesztők szerint az új Update Manager, legalábbis ez szerepel az újdonságok listáján az első helyen. Az Update Manager még jobban használható, informatívabb a felülete és gyorsabb is lett. Már külön mutatja a szoftver a biztonsági frissítéseket és backportokat, a biztonsági frissítések telepítésénél pedig lehetőség van a szokásos biztonsági procedúrák megkerülésére, illetve beállítható, hogy automatikusan települjenek – a családi gépeken, rokonoknál Mintet üzemeltetők számára ez biztosan jó hír.

Végre lehetőség van az operációs rendszeren elvégzett összes frissítést egyetlen felületen áttekinteni, ahol nem csak az Update Managerrel letöltött patchek láthatók, hanem az apt-get vagy aptitude segítségével telepítettek is. Külön szekciót kaptak a rendszermagok is, a Mint felhasználói itt részletes információkat kapnak arról is, milyen főbb újdonságok találhatók bennük. A Driver Manager is gazdagodott néhány fontos újdonsággal, ezek egyike, hogy új meghajtó telepítéséhez nem szükséges többé internetkapcsolat.

A 3.13-as kernelre épülő Mint egyébként a szokásos szabad szoftveres arzenált vonultatja fel, amelyekre más disztribúciók is épülnek. Az alapértelmezett böngésző a Firefox, az alapértelmezett levelező a Thunderbird, a chatkliens a Pidgin, megtalálható a csomagok között az OpenOffice, a GIMP, a Banshee, a VLC, a fejlesztői és karbantartói közösség láthatóan nem akarta újra feltalálni a meleg vizet és minden feladatra saját szoftvert fejleszteni, hanem megmaradtak az ismert, bevált programoknál.

További programok a Software Sourcesből érhetők el, amely a Mint központi szoftverkatalógusa: áttekinthető felületen tálalja a különféle telepítési forrásokat, megkülönböztetve egymástól a hivatalosa repositorykat és nem hivatalosakat, sebesség alapján rendezi a különféle tükörszervereket, könnyen el lehet dönteni egy csomagról annak állapotát (stabil, nem stabil, stb.) és kezeli a hitelesítési kulcsokat. A Software Sources a Mint 17-ben még gyorsabb lesz a készítők szerint és pár apró kényelmi funkcióval gazdagodott a felülete, például külön figyelmeztet és megerősítést kér backport és romeo frissítések telepítése előtt, így aki kevéssé biztos a dolgában, még visszakozhat.

A Linux Mint 17 hosszan friss (LTS) és stabil

Az Ubuntu megjelenési ciklusához igazodva a Mintet is évente kétszer frissítik, a most kiadott 17-es verzió az Ubuntu 14.04-re épül. Mivel LTS verzióról van szó, a frissítéseket 2019-ig tervezi kiadni ehhez a változathoz a fejlesztőcsapat, illetve az ígéret szerint a következő generációs Linux Mintek 2016-ig azonos csomagokra épülnek majd, egyszerűbbé téve a felhasználók számára az upgrade-elést. Emellett a fejlesztők 2016-ig nem is kezdenek új alapok kifejlesztésébe és erre koncentrálnak majd, örömhír azok számára, akik a stabilitást keresik egy Linuxban és nem az újdonságokat.

A Linux Mint telepítéséhez x86 processzort szükséges, az elvárt minimum memória 512 megabájt, de 1 gigabájt legalább ajánlott, szabad lemezterületből 5 gigabájt a minimum, de 20 ajánlott. Emellett legalább 800×600 pixel felbontású megjelenítőre is szükség van. A disztribúció 32 és 64 bites kivitelben is letölthető a projekt oldaláról, illetve a felsorolt tükörszervereken. Az újdonságokról bővebben a kiadási jegyzékben lehet olvasni.

 

No Comments.

Leave a Reply