Linux rendszerek teljesítmény monitorozási lehetősége

Linux rendszerek teljesítmény monitorozási lehetősége

Hogy miért szükséges a linux rendszereket monitorozni?

A linux operációs rendszereket az általános (desktop, notebook) felhasználáson kívül sok esetben szervereken használjuk. A szerverekkel szemben kiemelt minőségi és rendelkezésre állási elvárásaink vannak. Ezek az elvárások tovább növekednek, amennyiben ügyfelek részére biztosítjuk a szerver szolgáltatásait.

Természetesen a linux szerver operációs rendszereket igyekeznek a legstabilabb verzióként kiadni, ezzel növelve a stabilitást. Az operációs rendszer mellett, a megfelelő szerver hardver használatával, a megfelelően megbízható szerver termi követelményekkel gyakorlatilag szinte nullára tudjuk csökkenteni a leállásokat. Csak tervezett leállásokra, újraindításokra lehet szükség.

Mit érhetünk el a linux monitorozásával?

Elsődlegesen az üzembiztonságot tudjuk növelni azáltal, hogy a folyamatos rendelkezésre álló statisztikák alapján megismerjük a rendszer viselkedését, a kiemelkedő időszakokat. Előre meg tudjuk határozni a kiemelkedő terhelési időszakokat, időpontokat. Előre megtudhatjuk a megnövekedett terhelés okozta hibákat, kijavíthatjuk a rendszert az ilyen jellegű hiba elkerüléséhez.

Új rendszerek bevezetése előtt az erőforrás tervezéshez óriási segítséget nyújt, de a bővítések is egyszerűbben tervezhetők.

Végezetük a terhelt, túlterhelt rendszer korlátait megismerhetjük, egyszerűsödik a hibák feltárása.

Mi a legfontosabb a monitorozásban, hogyan alakítsunk ki jó figyelő rendszert?

Az egyik legfontosabb, hogy lehetőség szerint minden fontos rendszerkomponenst figyeljünk, de csak a valóban fontos részekre figyeljünk. Sose engedjük, hogy a monitorozó rendszer hatással legyen az operációs rendszerünk működésére. A túlzott biztosítás erőforrást nyel el a figyelt rendszerből, lassítja, tovább terheli.

Hogyan alakult ki a linux OS monitorozás, hogy fejlődött

Eleinte többször a felhasználó vagy az ügyfél volt – aki a rendszert használta – észlelte először a problémát.

Később időzített szkriptekkel figyelték a linux rendszergazdák a futó rendszer paramétereit. Később ezeknek az eredményeit emailben megküldték. Következő lépésként már csak hiba esetén küldték az eredményeket.

Következtek a különböző grafikus, webes megjelenítések, a folyamatos, vagy annak tekinthető online állapotjelzések. Ebben a korszakban jelent meg a mrtg, ami ezzel együtt behozta a köztudatba az RRDtool rendszer, adatbázist.

Talán innen jött a monitorozás fontosságának a felismerése és a gyakorlati működésének az optimalizálása. Kialakult az SMS riasztás, a központi monitorozás operátori felügyelettel. Az ehhez szükséges eszközök tovább fejlődtek. Megjelentek az új cronky, gkrellm, nagios, munin, cacti, zabbix, icinga monitorozó vagy épp csak állapotjelző rendszerek.

MRTG – hálózati eszközön átmenő forgalom grafikus megjelenítése

mrtg-logo

Talán az MRTG  (The Multi Router Traffic Grapher) volt az első jól használható grafikus eszköz a hálózati eszközökön átmenő forgalom grafikus megjelenítésére. A hálózati eszközöket SNMP felületen keresztül ért el a program, és az onnan kapott adatokból volt képes RRDTool segítségével tárolt adatok megjelenítésére.

A nagyon praktikus és jól használható felület, valamint az egyszerű adatbevitel hamar felkeltette a rendszergazdák figyelmét, és a hálózat monitorozásán kívül számos rendszer jellemző megfigyelésére is ki lehetett bővíteni az MRTG tudását.

Első körben főként a CPU, a memória, a diszk foglaltság monitorozására vezethették be, de számos speciális dolgot könnyedén le lehetett programozni a számára.

Természetesen a MRTG csak a hálózati trendek, a forgalom utólagos elemzéséhez szükséges megjelenéssel szolgált.

Munin – operációs rendszer állapotjelző, grafikus statisztika

munin-logo

A munin eredetileg egy hálózati erőforrás monitorozó eszköz, amely ún. pluginekkel tovább bővíthető funkcionalitású erőforrás elemző, trend megjelenítő plug and play eszköz.

Az alap telepítés során kapott funkcionalitás is elég általában arra a feladatra, ami alapján kiválasztjuk.

Hogyan működik a munin monitorozása?

A munin egy szerver programrész és a kliens adatkapcsolatán alapul. A munin szerver komponens oldalán tudjuk beállítani a azokat a kliens szervereket, amiket monitorozni szándékozunk. A szerver oldalon RRDtool segítségével gyűjti a szerver az adatokat.

Fontos megjegyezni, hogy alapból egy 24 órás grafikont kapunk nagyjából 5-10 perces “pontossággal”, ebből átlagolva kapunk egy heti grafikont, majd egy havit és egy éveset hasonlóképp. Tehát ez az eszköz a trendek megfigyelésére jó választás.

Miért javasoljuk a Munin program használatát?

Mi használjuk a munint, jól átlátható pillanatképet ad a teljes linux szerver működéséről, állapotáról, kellőképp összemosva a hardver, hálózati kapcsolatok, az operációs rendszer és a szolgáltatások működését.

A munin projekt hivatalos oldalán: http://munin-monitoring.org/ mind a korábbi 1.4-es, mind az új 2.0-ás muninról találunk demo oldalakat.

Az alap munin pluginok alapján perl-ben lehet nagyon egyszerűen új plugint írni, amennyiben ezt már nem tette meg valaki előttünk.

No Comments.

Leave a Reply