Maildrop SPAM szűrés példák

Maildrop SPAM szűrés példák

Linuxon a  levelező szerver egyik email szűrő megoldása a maildrop. Egy gyakorlati példán keresztül szemléltetjük a működését.

logfile "/var/vmail/mailfilters/example.com/info/.mailfilter.log"

if (/^From: .*/:h)
{
        if( $MATCH =~ /@peneszke.com|@kuponoldalak.hu|@gruppi.hu|@hirleve2you.com|valaszlevel@mail.com/ )
        {
            log "Ptrn: spammers " $MATCH
            exit
        }
}

A fenti példa alapján az első sorban beállítjuk, hogy logoljon az email spam szűrőnk. Mi a /var/vmail/mailfilters/exmaple.com/info/.mailfilter.log fájlba tesszük a spam szűrés logjait.

A következő sorral elkapjuk az összes bejövő email From mezőjét, és átadjuk a belső vizsgálati rész számára.

Az “if ( $MATCH =~” sorban megvizsgáljuk a REGEX illeszkedést. Esetünkben az összes @peneszke.com, @kuponoldalak.hu, @gruppi.hu, @hirleve2you.com domain-ről érkező emailt és a valaszlevel@mail.com email címről érkező levelet választottuk ki. (A választásunk alapja az volt, hogy ezekről a kéretlen levelekről lehetetlen leíratkozni, vagy épp véletlenül “rossz” a leiratkozás modul működése, és tengernyi szemet kapunk kéretlenül. )

Ezt követően a log paranccsal kiírjuk a log fájlba a “Ptrn: spammers ” szöveget, majd még ebbe a sorba az illeszkedő email címet. És az exit paranccsal jelezzük, hogy befejeztük a műveletet, tehát gyakorlatilag a beérkező email-t a /dev/null-ba irányítju, eldobjuk.

Sajnos ez a spam szűrés nem csökkenti a kéretlen levelek számát, ugyanis a levelező szervert a továbbiakban is terheli. Azonban a spam szűrést követően ezek az emailek már nem töltődnek le az email fiókunkből, tehát legalább a hálózati forgalom ezen része csökken. Ez nagyon hasznos megoldás, például mobile internet felhasználóknak és azoknak, akik korlátozott internet forgalmat bonyolíthatnak az internet hozzáférésükkel.

 

 

 

Comments are closed.