OpenSUSE 13.1 suse linux megjelenés

OpenSUSE 13.1 suse linux megjelenés

Nyolc hónapnyi munka gyümölcse érett be, miután megérkezett az openSUSE 13.1. A közösségi disztribúció fejlesztői elsősorban a tökéletesítésre, csiszolásra, hibajavításra helyezték a hangsúlyt.

Az openSUSE verziószámozása elsőre furcsa lehet, ezért mindenképpen érdemes elmondani, hogy a 13.1 nem a 13.0 után következő kisebb javítás, hanem a legújabb, 13-as sorozat első kiadása. A friss disztribúció az openSUSE terminológiája szerint “evergreen”, azaz örökzöld, ami annyit tesz, három évig érkeznek hozzá frissítések.

A fejlesztői közösség tájékoztatása szerint a disztribúció összeállításánál különös figyelmet kapott a stabilitás és a megbízhatóság, és bár 5 eltérő architektúrára szinte lehetetlen 6000 csomag kombinációit kitesztelni, az openSUSE mögött álló támogatók mégis megpróbálkoztak ezzel. Automatizált tesztelési eszközök és minőségbiztosítás, valamint egy nagyszabású “bigfixing hackathon” esemény segítségével próbálták meg a lehető legtöbb hibától megtisztítani a rendszert. Ennek eredményeképp például az openSUSE 13.1-ben már hétköznapi használatra alkalmas a btrfs fájlrendszer.

OpenSuSE 13.1 ötféle desktop a kínálatban

A disztribúció egyébként a szeptember elején megjelent 3.11-es verziószámú Linux rendszermagra épül. Az alapértelmezett asztali környezet a KDE Plasma Desktop 4.11, amely egy hosszá távú támogatást élvező verzió. A KDE 4.11 fő újdonságai a gyorsabb asztali kereső, fájl- és ablakkezelő, a többmonitoros konfigurációk kifinomultabb támogatása, a késleltetett e-mail küldési funkció, illetve a KDE PIM azonnali üzenetküldőbe integrált “csalásfelderítő”, ami az átveréseket próbálja meg kiszűrni a valódi ismerősöktől érkező üzenetek közül. A KDE 4.11 mellett lehetőség van GNOME használatára is, ebből a 3.10-es verzió került be az új openSUSE disztribúcióba, ínyencek pedig használhatnak Plasma Netbookot, Xfce-t, LXDE-t vagy E17-et, ezek mind részei az openSUSE 13.1-nek.

A disztribúció természetesen megkapta a népszerű nyílt forrású asztali szoftverek legújabb vagy közel változatait. Az openSUSE 13.1-ben benne van a LibreOffice 4.1, a Krita grafikus alkalmazás 2.7-es verziója, az Amarok zenelejátszóból a 2.8-as változat, illetve a Calligra kiadványszerkesztőből a 2.7.4 került bele. Böngészőből elérhető a Firefox 24, valamint a Chromium 31, utóbbi kapcsán a karbantartók kiemelik, az openSUSE 13.1-től fogva sokkal gyorsabban követik a Chromium béta és stabil kiadásait, így aki ezt a böngészőt választja, kevesebb stabilitási problémával fog szembesülni remélhetőleg.

A YaST rendszeradminisztrációs szoftvernek már a 3.0 változata került bele az új openSUSE-ba. Ez  már teljesen Rubyban készült, míg a korábbiak az egyedi és nem túl rugalmas YCP nyelven. A változtatástól azt várják a YaST fejlesztői, hogy a jövőben felgyorsulhat a munka a szoftveren, és könnyebb lesz új fejlesztőknek is csatlakoznia a projekthez, mivel nem kell új, egyedi, máshol egyáltalán nem használt nyelvet megtanulniuk. A YaST 3.0-ból teljesen száműzték az YCP kódot a fejlesztők, csupán a dokumentáció példaprogramjaiban maradtak ilyenek, de hamarosan onnan is el fognak tűnni, legalábbis az ígéret szerint.

Az OpenSuse 13.1 virtualizáció, fejlesztői eszközök

Az openSUSE 13.1 többféle virtualizációs technológiával felvértezve érkezik. Megtalálható benne a QEMU 1.6 és a Xen 4.3 is, valamint az eredetileg a Red Hat áltla fejlesztett libvirt 1.1.2-es verziója. A kaméleon emblémás Linux-változat a közelmúltban cserélte le a cloudplatformot és váltott OpenStackre, az új verzióban a szabad cloudplatform legújabb, októberben elkészült változata kapott helyet, a Havana. A Havanában három fontos újdonságot érdemes kiemelni, a Neuron névre keresztelt hálózato modulban saját terheléselosztó van, beépült a virtuális gépek, hálózat és tárolók együttműködését sablonok alapján felépítő Heat “orkesztrációs” modul, illetve a Ceilometer, amely egyfajta integrált fogyasztásmérőként a bérlők által felhasznált erőforrásokat tartja nyilván.

A fejlesztők a GCC 4.8 mellett az LLVM 3.3 érkezésére kaphatják fel a fejüket, utóbbi már támogatja az AArch64, vagyis 64 bites ARM kódot. Az openSUSE a hamarosan érkező 64 bites ARM rendszerek fejlesztői platformja kíván lenni, de a 32 bites ARM támogatást is bővítették, illetve egy speciális, Raspberry Pi rendszerekre optimalizált buildet is készült belőle. Emellett van Qt 5.1, Java 7, PHP 5.4, Perl 5.18, Python 2.7, Ruby 2.0, Rails 4, Tcl 8.6 és a lista még hosszan folytatható lenne.

Az OpenSuSE 13.1 letöltése

Az openSUSE 13.1 telepítéséhez és használatához legalább 500 MHz-es Pentium III processzor szükséges, legalább 1 gigabájt, de inkább 2 gigabájt memória és 3 gigabájt szabad lemezterület, de egy grafikus desktopot is tartalmazó telepítés már alsó hangon 5 gigabájt szabad területet igényel. Az operációs rendszer szabadon letölthető a közösség weboldaláról, a tükörszerverekről és BitTorrentről, a német nyelvet preferáló felhasználók pedig rendelhetnek dobozos változatot is nyomtatott kézikönyvvel, telepítőmédiával, illetve különféle kedvezményekre jogosító utalványokkal.

A disztribúció újdonságairól részletesebben a megjelentésről szóló közleményben, a Product Highlights oldalon, illetve a kiadási jegyzékben lehet olvasni.

 

No Comments.

Leave a Reply