WordPress plugin : plugin organizer

WordPress plugin : plugin organizer

Egy nagyon egyszerű, de rettentően hasznos wordpress plugint szeretnék bemutatni. Mint tudjuk a wordpress egy nagyon jó adminisztrációs felülettel rendelkező, főként blogszerű weboldal készítéshez használható CMS (Content Management System) rendszer.

A wordpress alap rendszer kiegészíthető bővítményekkel, amelyeket itt plugin-nek neveznek. Ezen pluginek segítségével tudunk egyszerűbben megoldani dolgokat, ismétlődő feladatokat megcsináltatni a rendszerrel. Rendszert kialakítani.

A plugin organizer wordpress pluginról

A plugin organizer plugin segítségével sorrendbe állíthatjuk a weboldal betöltése közben a plugineket, tehát meghatározhatjuk, milyen sorrendben töltődjenek be a wordpress pluginek. Plugin csoportokat határozhatunk meg. Segítségével globálisan, mintegy alap konfiguráció állíthatjuk be a betöltendő plugineket, tilthatjuk betöltésüket.

Ezt a betöltést “custom post type” esetén is használható, de minden oldal, bejegyzés esetén egyedileg megadhatjuk. Rendezhetjük a pluginek betöltését.

Miért jó nekünk a wordpress plugin organizer?

Segítségével jobbá, gyorsabbá tehetjük a wordpress oldalunkat, ami egy fontos keresőoptimalizálási lépés is, hisz a látogatók sokkal jobban kedvelik a gyors oldalakat. Ha kikapcsoljuk oldalanként a nem használatos plugineket, akkor az oldalunk betöltési ideje lecsökken.

Saját gyakorlati példaként tudom felhozni a pdfjs és a NectGEN Gallery plugineket. A pdfjs plugin egy oldalon volt csak szükséges, egy pdf a weboldal részeként való megjelenés esetén. A többi, több száz, több ezer oldal esetén nem kellett, teljesen fölöslegesen töltődött be.

A NextGEN Gallery a másik jó példa. Azért is, mert a mérete brutális, több kiegészítő plugin is szükséges lehet hozzá, gondoljuk csak a jQuery, lightboxjs, Shadowbox JS, Easy FancyBox és hasonló pluginekre. Olyan oldalon, ahol nincs galéria, van abból egy kép megjelenítve, mind kikapcsolhatjuk, és akár másodpercekkel csökkenthetjük a betöltési időt.

 

One Response to WordPress plugin : plugin organizer

  1. […] Erre is igaz, hogy a használaton kívüli plugineket kapcsoljuk ki, töröljük le. A használatba lévőket is célszerű csak azokon az oldalakon bekapcsolni, ahol valóban szükség van a használatukra. Ezzel gyorsíthatjuk is a wordpress futását. Az általunk használt wordpress plugin: plugin organiser. […]

Leave a Reply